Május 26 és 28-a között idén Debrecen adott otthont a Pünkösdi országos rétesfesztiválnak. A rendezvény a Békás-tó partján zajlott le, két napján mi is kilátogattunk oda. Koncertek sztárvendégekkel, sok nyüzsgő ember, és persze a kedvenceim, az árusok. Volt sajtárus, pálinkakóstoló, édességes, isteni finom fűszeres sült krumplispirált ettem húgommal, de a fénypont egyértelműen a frissensült rétesevés volt. (Egyszerre olyan sokat még nem ettem.)
De a kedvencem a gyros árus volt, aki pirogot árult. Azelőtt még sosem ettem pirogot. Három féle ízben volt kapható, sajtosban, húsosban és káposztásban. Nagyon ízlett, a tésztája puha volt, habár én több töltelékkel is el tudtam volna képzelni. Nem számítottam ilyen jóra. Ezek után kerestem rá erre az ételre.
A pirog egy orosz ételféleség, mely kelt tésztából készül különféle töltelékkel. Neve valószínűleg a pir, lakoma szóból ered. Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel. A pirog általában nagyobb méretű, míg a pirozsok kisebb.
A kelt tésztát készíthetik édesen vagy sósan, a tölteléktől függően. Ha sós tésztát készítenek, a töltelék lehet szinte bármilyen zöldség (káposzta, gomba, burgonya) vagy hús, az édes tésztába pedig általában gyümölcsfélék (málna, szeder, eper, ribizli, alma, baracks tb.) kerülnek. Ezután a töltött tésztabuckákat megkenik tojássárgájával és vagy forró olajban, vagy sütőben sütik.
Kóstoljátok meg, ne hagyjátok ki, nagyon finom étel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése