2012. március 15., csütörtök

Március 15-ei falatok

Ma az egész országban az 1848-as forradalom és szabadságharc nagyjairól emlékezünk. A gasztronómiában is tisztelhetjük a hősök nevét. Több helyen szokás ilyenkor róluk elnevezett étkeket tálalni az ünnepi asztalra.
Kossuth Lajos kedvenc süteménye, a Kossuth-kifli az 1840-es években vált közkedvelt édességgé. Kossuth a pozsonyi országgyűlés idején gyakran szállt meg a Zöldfa fogadóban, melynek tulajdonosa Palugyay Jakab volt. A „pozsonyi Gundelként” emlegetett vendéglős sütötte meg először a pozsonyi kifli mandulás változatát, mely Kossuth Lajos kedvence lett.


Hozzávalók:
38 dkg cukor
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
25 dkg vaj
8 db tojás
1 db citrom reszelt héja és leve
cukrozott darált dió/mandula a hintéshez
A vajat a cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét. Lazán belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan a tésztába forgatjuk.
Egy közepes méretű tepsibe öntjük, cukrozott darált dióval, és/vagy mandulával megszórjuk. Lassú tűznél sütjük. Ha kihűlt, szaggatóval félholdakat szaggatunk belőle.

Egy másik finomság a Deák torta. Ez egy kávékrémmel töltött, mandulás tésztás sütemény.

Hozzávalók:
- 70 gramm liszt
- 70 gramm olvasztott vaj
- 70 gramm őrölt mandula
- 6 tojás ketté választva
- 120 gramm porcukor
- 10 gramm kekszmorzsa
- 1 citrom reszelt héja
- 150 gramm olvasztott csokoládé a tetejére
- 1 evőkanál olaj

Elkészítését itt találod meg: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/deak-torta/

A Szeretlek Magyarország! oldalán találtam egy cikket, melyben egy "forradalmi menüsor" elkészítését, összeállítását láttam. Szerintem ötletes: Töltött tojás Petőfi módra, Jókai bableves, Kossuth szelet. http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/forradalmi-menu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése