2012. február 11., szombat

Tudtad-e? A hagyma

A hagyma egy igen különleges növény. Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". Ez így is van, rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik: számtalan vitamint tartalmaz, a népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére. Ma a vöröshagyma hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére ajánlják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre. Kutatások igazolták a baktériumölő, immunerősítő hatását is.
Érdekesség: Hagymaszeszként (négy napig alkoholban áztatva majd leszűrve), bedörzsölőszerként hajnövesztő hatást tulajdonítanak neki. Egyiptomban szent növényként tisztelték és a kelták is nagy becsben tartották. Indiában több ezer éve használták szívbetegségek, reumatikus fájdalmak gyógyítására. Nyákoldó tulajdonsága miatt asztmaellenes hatású. Köhögés ellen a száraz takaróleveleiből teát készítenek. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását.
Azonban ami miatt sokan nem kedvelik, az a csípős tulajdonsága és a könnyfakasztó hatása, amit a tiopropion-aldehid nevű anyag okoz. Ezeket azonban könnyen felülbíralhatjuk. A hagyma sütésekor elillannak belőle az erős illatanyagok és a "csípős íz" is. Ha azonban nyers hagymaszeleteléskor tör ránk a sírhatnék, csak mossuk le a hagymát bő hideg vízzel, és óvakodjunk a szembe kerülésétől.












A hagymafélék fajtától függően más-más tulajdonsággal rendelkeznek. Ha érdekel: http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Voroshagyma_a_tarisznyaba?aid=20070725113519

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése