2012. február 11., szombat

Tudtad-e? A padlizsán

Neked is előfordult már, hogy nem sikerült a padlizsánkrém, keserű, vagy barna színű lett? Legközelebb már biztos nem lesz ilyen gondod, ha elolvasod ezt a bejegyzést.

Csak olyan padlizsánt vásároljunk, amelynek szép fényes a héja, és ha ujjunkkal benyomjuk, akkor nem marad mélyedés a helyén. A legjobbak a körülbelül 5-9 cm átmérőjű darabok. Az ennél nagyobb példányok belseje üreges lehet, sok lehet bennük a barnás mag, amitől az ízük már kesernyés. A padlizsán zöld kocsányos szárát sütés előtt mindig távolítsuk el. Egyrészt mérgező, másfelől pedig kesernyés ízt ad. Ha egészben sütjük, akkor mindenképpen szurkáljuk meg egy favillával, mert különben szétrepedhet, felrobbanhat. A fém eszközök használata elszínezi a padlizsánt és keserűvé teszi, de a kerámiabevonatú kés például már használható.
Sokan szeretik a padlizsánt a füstös ízzel párosítva. Ezt legjobban akkor kapja meg, ha faszénparázson sütjük meg. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a füstös ízt flekken fűszerkeverékkel, füstös sóval is erősíthetjük, de nem feltétlenül szükséges. Elég, ha platnin vagy sütőben tisztességesen megsütjük a padlizsánt. Akkor jó, ha már megroggyant, a bőre ráncos, fekete lett (azért ne várjuk meg, hogy füst csapjon ki a sütőből).
Fogyókúrázók vagy csak egyszerűen a vonalaikra vigyázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 10 dkg padlizsán mindössze 27 kalóriát tartalmaz (természetesen a majonézes változatról ez nem mondható el). Az olaj vagy majonéz, egyes változatokban a tejszín hozzáadásánál vegyük figyelembe, alapból mennyire olajos a megsült padlizsán. Aszerint adagoljuk az ajánlott mennyiségeket, hogy lágyabb vagy kicsit tömörebb krémállagot akarunk-e elérni.




További információ: http://hvg.hu/gasztronomia/20110829_tokeletes_padlizsankrem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése